Voorgaande Nieuwsflitsen

Nieuwsflits BewOGEN

Nieuwsflits 09

Nieuwsflits Afscheid Daniëlla

Nieuwsflits 08

Nieuwsflits 07

Nieuwsflits 06

Nieuwsflits 05

Nieuwsflits 04

Nieuwsflits 03

Nieuwsflits 02

Nieuwsflits 01

Recente artikels

20 jaar Activiteitencentrum

Geschreven op in de categorie Activiteitencentrum.

Slideshow slide 1 van actief.

Inhuldiging Tentoonstelling 'Zee in Zicht' door Frank Focketyn

Martha doet voor de eerste keer mee met de Reuzenstoet

Uitstap naar de Efteling

Festival in de tuin

Gentse feesten

Lichtjesfeest

Inhuldiging zitbank

Verhuis

Sinterklaas op bezoek

Gezellig kerstmarktje

de Sportclub speelt Petanque tijdens de zomermaanden

Uitstap

Uitstap

Inhuldiging tentoonstelling Vogelvrij

Groepsfoto

Activiteit

Foto midweek

Foto midweek

Bank voordat de Mosaic er werd opgeplaatst

Dit jaar vieren we het 20 jarig bestaan van het Activiteitencentrum of ook wel het AC zoals we dat zeggen. We vierden op dinsdag 26 september met z'n allen feest! Een gezellig samenzijn met alle cliënten, bewoners, begeleiders en vrijwilligers. We kijken terug op 20 jaar activiteiten. Van het prille begin met weinig volk, tot op heden met wel 90 cliënten.
Hierbij een uitgebreid verslag van de afgelopen 20 jaar!

Op 1 september 1997 wordt de Markgrave erkend als dagcentrum door het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie.
We hebben dan een capaciteit van 10 voltijdse of meerdere halftijdse, niet werkende personen met een visuele beperking, tussen 21 en 65 jaar oud.
Er werd gekozen om het dagcentrum “Activiteitencentrum” te noemen, en zo heten we nog steeds: Kortweg AC.

We zijn de papieren archieven ingedoken, want er stond van de beginjaren nog niet zo veel op de computer. De kiem van het AC groeide uiteraard in het tehuis, waar bewoners en toenmalige begeleiders onder het motto “LIEVER ACTIEVER” allerlei activiteiten deden. Colette, Peter, Suze, Ilse, Leen, Jan, Georgette en Brenda startten vanuit het tehuis met allerlei vrijetijdsactiviteiten. Colette werd speciaal aangenomen voor de verdere uitbouw van het AC. Aan haar zijde Peter De Wolf die overal ter lande blinden en slechtziende mensen ging opzoeken om warm te maken voor het Activiteitencentrum. Peter de Wolf, die tot de dag van vandaag de sociale dienst vertegenwoordigt. Ook leerlingen van de school, zoals Tilly en Eric De Craene hadden na hun schoolcarrière nood aan activiteiten voor personen met een visuele beperking.


De school verhuisde naar Markgravelei 81, en zo kwam de vijfde verdieping van het tehuis vrij voor het activiteitencentrum.
Toen we deze tijdlijn opstelden vonden we ook heel wat cijfermateriaal, en aanwezigheidslijsten, maar wij zijn geen archivarissen, en hebben schrik om fouten te maken, mensen te vergeten… Wij zullen ons beperken tot de allerbelangrijkste  en hoogste hoogtepunten in de geschiedenis van het AC. 

1997
De allereerste gebruikers waren: Till Joris, Quidouce, José De Kinder, Pieter Janssens, Rogge, Lieva Ollevier, Willie Schelkens, Martin Scheepers, Vif Hippoliti, Paula Coppens, Czaja, Willie Vanroelen, Fontalva en Melissa Faes.
Het heeft ook wat voeten in de aarde gehad voor er een goed team van personeelsleden werd gevonden voor het AC, er was een komen en gaan. De allereerste personeelsleden van het AC waren: Suze, Georgette, Brenda, Leen, Peter en Colette. Deze werden vanuit het tehuis gerekruteerd. Er werden ook nieuwe personeelsleden aangeworven: Boudewijn, Katrien, Raf en Myriam.
Iets later werd het team aangevuld met Veerle, Filip, Rita en Annelies.

1998
Ik vond een mooi jaarverslag uit 1998. Het aanbod van activiteiten was van bij het begin heel uitgebreid. In september 1998 stonden volgende activiteiten op het programma: optreden van Pling in de bar, wandelen in de Klinge, Multatuli theater, toneel met Raf Stroobands, en er stond “de joodse week “ gepland voor de herfstvakantie. In de zomer van het jaar 1998 stonden bijvoorbeeld deze activiteiten op het programma: een bingo-babbelnamiddag, een uitstap naar de Gentse feesten met Marion en en Annelies. Er  live optreden van Eddy Wally, een uitstap naar Hazewinkel met Georgette en Veerle en Rita, naar Bobbejaanland met Peter en Rudi. Naar Pieter en Mieke met Colette en Suze.
In oktober 1998 werd er een gebruikersraad opgericht, weet er iemand nog wie onze eerste voorzitter was? Niemand minder dan Luc Haelterman!
lid klachtencommissie: José de Kinder
waarnemer raad van bestuur: Tilly Joris
Martin en Johan Van Den Bergh
en Paul Janssens als secretaris
Misschien ook interessant om te weten is dat een dagdeel toen 143 frank kostte.

1999
Georgette gaat met pensioen, Raf Stroobands gaat weg en Katrien Wuyts komt erbij.
Er is een grote vraag naar meer computerles, en op die vraag wordt ingegaan.
Er is de Ierse week tijdens de herfstvakantie, waar Fred, de fietsvrijwilliger kwam vertellen over zijn Ierlandreis. Een weekend naar Koksijde.
Door de algemene expansie van het AC is er nog meer nood aan vrijwilligers, in 1999 wordt er een grootse actie ondernomen om meer vrijwilligers te vinden: een nieuwe folder, een oproep via de radio, de fietscampagne. Bij deze graag een flink applaus voor onze trouwe vrijwilligers, hier talrijk aanwezig vandaag.

2000
Het jaar 2000 is een belangrijk jaar, want het is het jaar dat Anita lingier werd aangenomen samen met Martine Henquet.
In 2000 hadden we buikspreker George Bellemans, de Grandioze Markgravequiz, Jul Schellens die over zijn grote fietstochten vertelt, Hollandse weel, met Hulst, Mat en Ria, Elfstedentocht met de Tandem. Sport-kriebeldag in Turnhout en muziekconcert in Leopoldsburg met Mama’s Jasje.
Op 13 december was er een cadeautjesmarkt in de toenmalige bar van het AC, een gezellige overrompeling waar je van alles kon kopen rond kerstmis, volgens mij zijn er nog steeds bestellingen van toen lopende.

2001
Het jaar van de euro.
Er wordt veel aandacht besteed aan het omgaan met de euromunt.
Het aantal gebruikers blijft stijgen, in 2001 zijn er 70 gebruikers in ons AC!
Brenda stopt in het AC, Ilse en Annelies worden moeder, en worden vervangen door Kirsten en Sofie.
Er is de driedaagse naar Voeren met Veerle en Anita, AC-open: opendeurdagen in het AC, bezoek aan Kurperwelten in Anderlecht, de themaweek over Bolivië.
In 2001 zetten we voor het eerst de vrijwilligers eens extra in de bloemetjes met een etentje in De Markgrave, er zijn een 50-tal vrijwillige feesters!
En Markgravelei 20 werd aangekocht!

2002
Martine Henquet gaat weg en wordt vervangen door Tim, Kirsten is ook vast aangeworven, en Dirk Cotemans wordt in dienst genomen.
Het activiteitenaanbod is steeds een antwoord op de vraag naar activiteiten, in 2002 worden er dan ook enkele nieuwe activiteiten in het leven geroepen; een teken- en schilderatelier, een snit- en naad atelier, er is een tijdelijk project rond het maken van instrumenten, de sportactiviteiten werden uitgebreid met een wandelvoormiddag, en er kan beroep worden gedaan op iemand van de computerbegeleiders om aan huis te komen.
Er werd naast de jaarlijks kerstmarkt ook een lentebeurs georganiseerd.
En de themaweek ging over Turkijke.
Er was buitenbeenpop, bezoek aan Bayens, bijwonen van het programma ABNORMAAL in Hilversum, en de Wackohaloweenfuif.

2003
In 2003 zit het AC aan zijn maximale bezetting 75 gebruikers !!! En er is een wachtlijst.
Dit jaar wordt een extra zwemgroepje gestart op dinsdag.
De themaweek stond in het teken van China.
Er wordt dit jaar een eerste tevredenheidsonderzoek gehouden onder leiding van Katleen Cops.
Ik zie voor het eerst “ houden van” opduiken in de omzendbrief, met onder meer La Esterella, Mark Dex, Walter De Buck, en vele anderen.
We bezochten de Efteling, een 8 dorpentocht met Anita en Peter, in Beveren en omstreken.
De verbouwingen van Markgravelei 20 zijn volop bezig, we hopen te verhuizen ten laatste in april 2004.

2004
Het hoogtepunt van 2004 is toch wel de verhuis naar Markgravelei 20
In juli 2004, onder moeilijke omstandigheden, het is bouwverlof, niet alles is klaar, veel personeel heeft verlof, en de tafels en stoelen worden niet tijdig geleverd. Ondanks alles passen de gebruikers zich heel snel aan, en voelt iedereen zich snel thuis in ons nieuw huis.
Nog een hoogtepunt in 2004: Bea Moonen maakt sinds de verhuis officieel deel uit van het AC team, zei staat vanaf de eerste dag in voor het onderhoud en het schoon houden van het AC. Ze doet dat met veel overgave, en veel liefde voor het gebouw en ja, zelfs voor degenen die het vuil maken. Dank je wel Bea, we zullen je missen, maar we zijn er van overtuigd dat jij Maria goed hebt opgeleid om jou de komende jaren op te volgen. Er waren natuurlijk de gewone activiteiten, en twee meerdaagse vakanties naar de Hoge Venen en naar Zee.

2005
Er komt een extra klei-activiteit en een extra tandemgroepje. 
Verder zijn er ook dit jaar enorm veel extra activiteiten, in het jaaroverzicht stond in potlood de volgende opmerking bij “ extra activiteiten” : ik ben ze beginnen tellen en het zijn er meer dan 60, dat was Colette haar geschrift.
Wat waren die extra activiteiten van 2005?
-Luik, De Marollen, winterwandeling in Zoersel, ijssculpturenfestival, sportpaleis, drie koningen in de markgrave, de inhuldiging van de Petanquebaan, en er was een oplichter die ons had doen geloven dat Frans Bauer naar het AC zou komen.
-Er was de feestelijke opening van het AC met muziek van de koninklijke harmonie, het concert van de geurpiano.
-De sint kwam op bezoek, ook voor de kinderen en kleinkinderen van gebruikers, bewoners en personeel.
-De meerdaagse vakanties waren toen wandel- en tandemvakantie in prosperpolder, en De Zee.

2006
Qua personeel was 2006 het jaar van Geert en Griet!
Ook Petra Cosemans wordt aangenomen, Katelijn vervangt het ouderschapsverlof van Annelies, en kan nadien blijven omdat Katrien weg gaat.
In 2006 wordt Peter De Wolf gepromoveerd tot GROEPSCHEF.
In het jaarverslag van 2006 staat ook nog eens duidelijk vermeld dat we om de algemene werking van het AC rond te krijgen steeds beroep moeten doen op stagiairs en vrijwilligers, graag nogmaals een applausje voor onze vrijwilligers en stagiairs.
Bijzondere activiteiten in 2006:
-ECO project in Vremde
- De filmploeg van 1000 zonnen en garnalen ging een dagje mee tandemen
- Er was de themaweek rond geur
- we namen deel aan de tentoonstelling van VFG in Gent

2007
Alée, we zijn in de helft, het AC bestaat 10 jaar.
Er was het feest met stoofvlees en frietjes, en een optreden van KLUTZ
In mei 2007 hebben we ook de vogeltentoonstelling.
Nog enkele opmerkelijke activiteiten voor 2007:
-Warm winterfeest op het terras van het AC
-Paaspicnic
-Ik zie voor het eerst Nordic walking in de omzendbrief verschijnen!

2008
Nieuwe gebruikers: Karolien, Eddy, Patrick, Pieter Dubocage, Helena, Francine en Herman De Creymer.
Er zijn ook altijd nieuwe bewoners met een programma in het AC, of mensen van de heropleiding die een beperkt AC programma krijgen, we zullen dus ongetwijfeld mensen vergeten opnoemen, maar ze horen er allemaal bij.
Petra gaat in oktober 2008 werken voor de Reva en Hanne vervangt haar.
Tim gaat en Noortje komt.
Bijzondere activiteiten voor 2008:
-Warm winterfeestje voor de vrijwilligers
-Nordic walking wordt een maandelijks terugkerende activiteit
-De grote tandemtocht van radio minerva
-Er was een meerdaagse vakantie naar Arnem en naar Zee
Nog een weetje: sinds oktober 2008 geldt een algemeen rookverbod in het AC

2009
Nieuwe gebruikers: Gert Vervloet, Hugo, Linda S, Eddy B, Bart K
Personeel: Noortje wordt vervangen door Maarten
Bijzondere activiteiten:
-We namen deel aan de open-atelierdagen van Antwerpen.
-er was een tandem-driedaagse met Noortje en Griet, en De Zee met Katelijn en Rita
-de themaweek was schoonheid en wellnes
-er was een BBQ georganiseerd door AXA

2010
nieuwe gebruikers: Farah, Helena, Frieda, Kris Redant, Camiel en Dana.
2010 is ook het jaar dat Tilly overleed.
Personeel: Katelijn werd mama van Eli en werd vervangen door Liesbeth, en daarna door Dave.
Opmerkelijke activiteiten:
- er was de schitterende tentoonstelling “landschappen”, die werd memorabel geopend door Frank Focketyn.
- uitstap naar Planckendael gesponsord en met vrijwilligers van Axa Hartentroef
- er was de fietsweek in Tielen en omstreken

2011
-de themaweek draaide rond sport en gezondheid
-er was ons eigen ”low vision high sounds muziekfestival”  in de tuin van de Markgrave
-en de allereerste editie van “ons restaurantje”
-En…..2011, was het liefdesjaar bij uitstek.  Marie Paul en Peter gaven elkaar hun ja-woord en Luc Goegebeur en Frieda trouwden eveneens.

2012
-We vieren het geboortefeest van onze reuzin Martha in de tuin. In september loopt Martha mee met de reuzenstoet in Borgerhout.
-in december hadden we het mooie gezellige lichtjesfeest op het terras en de tuin va het AC
-de Boompjes, een mooi kunstwerk van de tentoonstelling “ bos in zicht”, gaan op reis, eerst staan ze aan het cultureel centrum van Merksem, en nadien gaan ze naar Beveren.
-de meerdaagse vakanties waren: sportief in de Ardennen, Cultuur in Normandië, en ZOT aan ZEE.

2013
in 2013 hebben we in totaal 90 gebruikers!!!
Kirsten komt na haar zwangerschapsverlof niet meer terug werken in de Markgrave, ze wordt eerst vervangen door Helena, en nadien door Yana.
2013 was ook het Jaar dat Griet trouwde met Guido, 23 maart, de dag dat hier een witte loper van sneeuw lag, waarop het jonge koppel tot aan de bloeiende magnolia schreed…zo schoon.
-Er is ook voor het eerst een jobcoach Sofie Fierens
-De I-pad doet zijn intrede in het het computerlokaal
-Onze reuzin liep nog eens mee in de reuzenstoet, ditmaal in zwemoutfit
-Er werd ook een BBQ georganiseerd voor alle gebruikers van het AC
-De meerdaagse vakanties gingen naar Haspengouw, Herbeaumont en Oostkapelle.
-Een deel van onze boompje van “ bos in zicht” krijgt een vaste plaats in de kruidtuin van Antwerpen, en een ander deel staat tijdelijk op het Domein Vordenstein.
-De sporters doen mee aan enkele activiteiten van Antwerpen Sporthoofdstad.

2014
Griet krijgt Katootje, Katelijn krijgt Louiske, ze worden vervangen door Caudia, Griet Bombeek, en Geert De Corte.
Hanne werd tijdelijk vervangen door Jo.
In 2014 werd er een gezellige avond georganiseerd voor de vrijwilligers, met gerechtjes van over de hele wereld.

-Het grootste evenement van 2014 was ongetwijfeld de tentoonstelling van “zee in zicht".
-De petanquebaan werd opgeknapt, en tijdens de zomer wordt om de twee weken competitie gespeeld, en natuurlijk nadien, de Kampioenenviering.
-De meerdaagse vakanties trokken naar De Ardennen, Blankenberge en tandemen in Heerlen.
-2014 was ook het jaar van Het WK in Brazilië, weet er iemand nog wie toen de pot van de pronostiek won?

2015
-We hebben reeds een nieuw thema voor de tentoonstelling: AFRIKA
Er worden enkele workshops gegeven rond dit thema in de verschillende ateliers.
De Afrikaanse winkels van Antwerpen worden bezocht, en er is een uitstap naar Planckendael in teken van Afrika.
-In 2015 was er ook de warme wintermarkt, verschillende facetten van de organisatie, bediening en verkoop werden door cliënten van het AC  met glans uitgevoerd. Er werd een biertje gebrouwen voor deze gelegenheid: het knip-oogske
-De sporters namen deel aan de week van de G-sport, een initiatief van de stad Antwerpen. Er was veel media-aandacht voor dit project. Met de opbrengst worden 3 nieuwe tandems aangekocht.
-De mooie maskers van het kleiatelier komen aan de buitenmuren en de inkomhal van het tropisch instituut te hangen.
-Er was in 2015 ook terug een tevredenheidsonderzoek bij de cliënten van het AC, en over het algemeen kunnen we stellen dat de cliënten tevreden tot ZEER tevreden zijn.

2016
Veerle wordt aan haar voet geopereerd, en wordt vervangen door Dries.
Hanne komt terug na haar loopbaanonderbreking.
Sofie Fierens wordt vervangen door Astrid
Weer tal van boeiende activiteiten tijdens het jaar 2016:
-Toffe samenwerking met grote bedrijven als: Time for society, Janssens farmaceutica, Alianz en Rotar, en zeker niet vergeten de lekkere projecten met de Piva
-Een mini kerstmarktje
-De app-o-theek
-En….. vorig jaar RADIO GAGA, een mooie, warme, bijzondere periode in de geschiedenis van De Markgrave in het algemeen. We houden er allemaal mooie herinneringen aan over, en de stem van Joris die in samenwerking met Sandra dagelijks de deur naar de Markgrave voor ons opent.
De meerdaagse uitstappen brachten ons op retraite naar Zillebeke, Wellness in Oostende, en een fietsweek in Merksplas.

En dit brengt ons naar 2017
Het jaar waarvan de geschiedenis al half geschreven is.
Het jaar 2017 is natuurlijk het jubileum jaar, het 20-jarig bestaan van ons AC, wat wij hier vandaag met zijn allen eens flink gaan vieren!

Tekst door Annelies
Fotomateriaal uit de oude doos